71453

Непокорни диви

Когато се превърнеш в модерна икона, а миналото е пълно с призраци, вероятно най-добрата стратегия е да ги криеш на всяка цена. Ако не завинаги, то поне максимално дълго.

Мария Калас, Ева Перон, Джаки Кенеди, Коко Шанел, Одри Хепбърн, Барбара Хътън, Уолис Симпсън. В „Divas Rebeldes” /Непокорни диви/ издадена от Plaza&Janes, испанската писателка Кристина Морато специализирана в изследването на женски персонажи, разказва за най-малко известните моменти от живота на няколко жени, без които историята на 20 век не би била същата.

С какво ви привлякоха точно тези жени?
Исках да открия това, което най-малко се е споменавало за тях. Винаги са ни ги представяли като перфектни жени. Почти всичко, което знаехме за тях, се въртеше около блясъка, богатството, красотата и скандалите. Търсех да покажа най-човешките детайли от живота им. И установих още в началото, че всичките ги свързва болезнено и трагично минало. Нито една от тях не е имала щастливо детство с родители, които да са я обичали. Има и нещо саморазрушително в тях. Не спират да избират мъже, които им причиняват болка. Всички се развеждат, повечето от тях никога не намират мъжа на живота си. Преживяват и последствията от войната. В случая на Одри Хепбърн става въпрос за глад и анемия. Тя понякога споменава с тъжна усмивка: „Хората се възхищават на слабата ми фигура, без да знаят, че всъщност съм едно гладно дете от войната. Не съм слаба, а съм недохранена и анемична“. Тя така и не се отървава от комплекса, че е прекалено слаба.

До каква информация имахте достъп?
Много е жалко, че нито една от тези жени не написва автобиографията си. Така че трябва да се базираме на това, което другите разказват за тях, но истината е, че разполагаме с много информация. Имаме все пак биографията на Джаки написана от сестра й, както и тази на Одри, разказана от сина й. Но остава енигмата какво са мислели в действителност.

Според вас щяха ли тези жени да се превърнат в това, което са, ако трагедията не беше маркирала живота им?
Това е един от най-разтърсващите въпроси. Коко Шанел признава, че ако се беше родила в нормално семейство и беше имала щастливо детство, е нямало да постигне и половината от това, което реално постига. Тласка я напред първо омразата, а след това и бунтът срещу несправедливите житейски обстоятелства. Майка й умира от туберкулоза, а баща й, който е амбулантен търговец, я изоставя в сиропиталище. Там тя разказва на приятелките си, че баща й ще дойде да я прибере, но той никога не се връща. В случая с Мария Калас е горе долу същото. Бащата на Одри Хепбърн излиза, като казва че отива за цигари и повече не се връща. Барбара Хътън на 4 години открива трупа на майка си в хотелска стая в Ню Йорк. Когато майка й открива, че съпругът й изневерява, тя облича най-красивата си вечерна рокля и се самоубива. Така че всички тези жени успяват на надмогнат истински драматични обстоятелства.

Разказвате, че повечето от тези звезди са малтретирани от самите им родители.
Въпреки, че с години минава за най-елегантната актриса на Холивуд, гримьорите никога не успяват да замаскират тъгата в погледа на Одри Хепбърн. Това е погледът на едно момиче, чиято майка, холандска аристократка, никога не демонстрира своята любов и я възпитава по-строго и от най-суровата гувернантка. Когато получава „Оскар” за „Ваканция в Рим”, майка й казва, добре, какво толкова, има хубави картини, има и хубави филми, нищо повече. В случая с Джаки, връзката с баща й граничи с кръвосмешение. Според сестра й баща им обожавал Джаки и прекарвал цялото си време с нея, къпе я и я реши, а на сестра й не обръща никакво внимание. Докато един ден този женкар и пияница изчезва и те на практива остават сираци.

Излиза, че не им провървяво и с мъжете в живота им.
Нито една от тях не открива мъж на нейната висота, дори и Джаки Кенеди. Всички се омъжват за неподходящите мъже. Какво за Бога прави Мария Калас с този плешив, посредствен, подъл, гаден тип Джовани Батиста Менегини, който я експлоатира заради гласа й. После пък се омъжва за гангстера Онасис. Одри Хепбърн се омъжва за мъж, който е 16 години по-възрастен от нея. Ева Перон е на 24, а генерал Перон на 42. Тези бракове се провалят и самите те признават, че не са били връзки, базирани на любовта. Все пак Одри, подобно на Джаки, открива щастието чак в зряла възраст, в последната отсечка от живота си. Вълнува ме фактът, че тези жени, преминали през толкова много болка, в края на живота си срещат истински другари, които ги придружават по време на една ужасна болест. И двете умират от рак и имат до себе си приятел. Други остават напълно сами. И Коко Шанел, и Мария Калас умират с най-добрите приятели, които са им останали – прислугата. Представете си великата Коко да играе на карти и да гледа уестърни със своя иконом.

1 2

Bookmark and Share Непокорни диви