53341

Непокорни диви

Коя от жените според вас е най-енигматична?
Може би Джаки Кенеди. Тя е перфектната мишена за двойния морал. Когато една жена прави много неща и се занимава с политика, е хищница, когато същото прави един мъж, той е просто интересен. Така Джаки се превръща в лошата от филма. Тя и до днес остава много мистериозна, дори херметична личност. Давала е много малко интервюта. Тя приема изневерите на Джон Кенеди. Споделя на една приятелка: „Докато не се публикуват в пресата, не ме притеснява“. Бракът й е витрина на едно идилично семейство, в което няма никаква истина. Така остава скрита голямата тайна, че съпругът й страда от няколко хронични заболявания, освен че е пристрастен към секса. Ако истината за тези болести беше излязла наяве, той никога нямаше да стане президент. Джаки дълго е унижавана и осмивана от снахите и етървите си от клана Кенеди за това, че не може да забременее, но тя търпи и това. И когато Кенеди е убит, а после загива и единственият й поддръжник в клана Кенеди, Боб, тя заявява на семейството и индиректно на американците: „Гледайте си работата, отивам с ганстера“. Един приятел я предупреждава: „Ще те срутят от пиедестала“, а тя му отговаря: „По-добре да ме срутят, отколкото да умра на него“. Показва, че няма никакво намерение да се превърне във вдовицата на Америка. Бракът й с Онасис е бизнес – той става част от фамилията Кенеди, тя живее като кралица. Но после разбира се, нещата не се оказват толкова прекрасни.

Името на Барбара Хътън звучи най-малко познато.
Внучка на основателя на магазините „Уолфорд”, на 14 години наследява 26 милиона долара и се превръща в най-богатото момиче в света. Самата тя казва една почти шокираща фраза: „Никой никога няма да ме обича за това, което съм, а за това, което имам“. На всичкото отгоре баща й решава един ден да направи зашеметяващ прием, на който да представи дъщеря си в нюйоркското висше общество. Всички нормални кандидати се отказват да се състезават за нея. За сметка на това Барбара се превръща в перфектната жертва за всевъзможни плейбои, интересчии и безсрамници. Всеки нейн съпруг при развода получава издръжка от един милион долара плюс направените им от нея подаръци. А нейните подаръци са яхта, самолет, 15 хектара от амазонската джунгла. Единствено Кари Грант се отказва от тази клауза в договора. Само той стига до същността на тази жена и разказва колко много пари е дала за благотворителност, без да го споменава на никого.

Коя е най-драматичната съдба, която разказвате?
Тази на Мария Калас. Животът й е истинска гръцка трагедия, някои дори твърдят, че тя е способна да пресъздаде по неповторим начин героини като Норма и Лучия, защото е изживяла същото. Самата тя казва, че божественият й глас е всъщност истинската й отрова, защото всички я обичат единствено заради таланта й. Страстта й към Онасис се оказва тотално деструктивна за нея. Винаги е витаела легендата, че Онасис дори я е принудил да абортира. Това разказва тя на приятелите си, когато Онасис обявявя годежа си с Джаки. Тогава Калас е със силно наранена гордост. Но времето поставя нещата на мястото им. После става ясно, че Мария действително забременява. Онасис както винаги е на един от корабите си с Уинстън Чърчил и тя решава в осмия месец да й направят цезарово сечение, за да може когато той се върне, да я види красива и щастлива, с бебето им в ръце. Детето, което щяло да бъде кръстено Омир, се ражда с толкова малко тегло, че оживява само няколко часа. Погребано е в Милано и тя често посещава гроба му. В края на живота си Мария в известен смисъл се връща към началото си дори и чисто физически. Започва да прилича поразително на закръгленото момиче с диоптри, напълно изоставена и неподдържана, не я интересува вече нищо, просто иска да умре. Убедена съм, че преди да умре, Онасис си дава сметка, че единствената жена, която истински силно е била влюбена в него е Мария Калас. Останалите му връзки са или договорки между семейства на корабостроители, или жени, които преследват парите му. „

А чий успех ви се струва най-невероятен?
Всички се превръщат в икони, имитирани и до днес от милиони жени. Може би успехът е най-фрапантен в случая на Коко Шанел, тя постига нещо наистина немислимо. Какво да кажем и за Ева Перон? Също е голяма мистерия как една незаконна дъщеря, селянка, почти неграмотна, пристига в Буенос Айрес с един куфар от картон, за да се превърне в легендарната Евита. Много противоречива личност. Днес е мразена и обожавана в Аржентина по равно. Но прави неочаквани неща и дава правото на аржентинките да гласуват.

Смятате ли, че хората биха погледнали по различен начин на тези жени?
Нямам никакво намерение да свалям тези звезди от пиедестала. Величието без съмнение е част от тяхната история. Оказват се перфектни лъжкини, които никога не са си представяли, че ще стигнат до върха и когато това се случва, правят всичко възможно да заличат миналото си. И сега то излиза наяве. Това всъщност дори ги прави още по-специални. Да се изправиш пред целия свят и да запазиш ореола си на дива, знаейки какво носиш в багажа си, наистина изисква изключителни качества. Не се опитвам и да ги защитавам, а просто да ги разбера, да достигна максимално близо до човешките им импулси. Заслужават напълно възхищението, което събуждат, независимо от „тъмната” си страна. Историята на ХХ век със сигурност не би била същата без тези жени.

1 2

Bookmark and Share Непокорни диви