52962

Париж. Дворът на чудесата

Така били известни през тъмните векове на френската история закътаните вътрешни дворове на парижките сгради. Точно там в полунощ се събирали бедните, сакатите, проститутките, бездомните…, задръжките падали, недъгавите хвърляли патериците и всички заедно избирали свой „крал“, наричали го „крал на петака“ (“петак“ се използва като определение за милостиня). Завити в гостоприемната прегръдка на нощта всички заедно празнували, осмивали властта и се забавлявали.Така поне за миг бедните забравяли неволите си, сакатите преставали да проклинат съдбата си и животът изглеждал по-поносим и забавен.

Парижки реалности

Близо 300 години по-късно и няколко месеца след моето пътуване, френската столица е красива, помпозно напудрена и приседнала важно на двата бряга на Сена. Дворовете на чудесата са малки пространства окъпани в зеленина, с кокетни кафенета или затворени зад плътни огради, скрити от любопитни преминаващи.

Париж днес е град, приканващ туристи от цял свят с лъскавите им претенции за малко френски финес, ценители на музейното изкуство, жадни да видят с очите си галериите на Лувъра. Емигранти донесли със себе си единствено надеждата за по-добър живот, търсачи на различното щастие. Париж отдавна не е само ароматни кроасани, протяжни шансони и дълги разходки из Болонската градина. Веднага след тълпите посетители носещи се по Шанз-Елизе и цъкащи пред парижките забележителности, вървят и изгубените в своите очаквания и неясно бъдеще емигранти акостирали тук от всяко крайче на света. Градът е разноцветна смесица от хора, сгради и паркове, паметници, автомобили, настроения и намерения. Жужащ кошер от пристигнали и заминаващи си, непрекъснато нащрек и очарователен. Парковете вечер и метростанциите през деня все по-често сборни места за пришълците. Уличките и заведенията около площад Бастилия са място, което събира хора от различни етноси, религии и занимания. Тук в тесните и ухаещи на препържена мазнина заведения, можеш да опиташ всевъзможни специалитети от индийската, арабската, балканската кухня и да чуеш разговори на различни езици. Видях град многообразен, спиращ различни истории, разказващ съдби и далечни и неразбрани, шарен.

1 2

Bookmark and Share Париж. Дворът на чудесата