52961

Блед. Когато камбаната удари три пъти, пожелай си желание

Януарското слънце миеше снопове златни лъчи в кристалната вода на езерото, завито в меките склонове на планината повърхността му потреперваше от допира на вятъра. Лекият полъх галеше нежно страните ми. Някъде далеч зад склоновете звучеше тъжна и протяжна мелодия, разказваща история за несбъдната любов.  Денят се бе събудил топъл и мек като току-що изпечен хляб. Развеселени групи хора, правеха своята поредна обиколка по алеите опасващи Блед, под зоркия поглед на наперени патици и грациозни лебеди.

Остър звън на камбана открадна мислите ми и ги понесе над хълмовете покрити с бели качулки.

Потънали желания

Седях на отдалечена пейка, сред аромат на гора и печени кестени и отпивах горещо кафе, а спомените ми се плъзгаха по мълчаливата повърхност на езерото. Когато си мислех, че нищо не може да ме накара да се усмихна, нищо не може да стопли ледените ми длани, се озовах на място, където приказките все още са живи, а сбъдването на най-съкровените желания на един камбанен звън разстояние.

Пътуването до Словения с кола е приятно и спокойно и отнема около десет часа, а това което страната показва е достойно за страниците на най-добрите туристически гидове. Подредени малки селца със забодени по средата островърхи църкви, прекъсвани от високи гори и завити пътища. Нископодстригани поляни опрели нос в студено издялкани, сиви скали. Спокойствие, уют и красиви гледки, миг безвремие…, от това имах нужда. Отпуснах се в ритъма на приятен chill out и се оставих неизвестността да ме води.

За какво бие камбаната?

Както всичко в кокетната, малка и цветна като детска рисунка, Словения и най-красивото езеро Блед е на няколко песни разстояние от Любляна. В ляво от главните пътища, притихнало в зимната прегръдка на Алпите. Днес славата му се дължи наполовина на горещите извори, чистият планински въздух и интересните туристически маршрути в националния парк „Триглав“ и на още живите легенди за потънала камбана и островът с часовниковата кула.

За тези истории плаващи по спокойните води на Блед ще ви разкажа сега.

1 2

Bookmark and Share Блед. Когато камбаната удари три пъти, пожелай си желание