72323

Eв – артистката от клана Кюри

Ан Жолио-Кюри в откровен разговор за дъщерята на световноизвестната физичка и химичка Мария Кюри – Ев Кюри.

Ивайло Харалампиев от Мадрид

“В моето семейство всеки получава Нобелова награда с изключение на мен”, нерядко с известна артистичност „се оплаква“ Ев Кюри пред събеседниците си. И все пак историята се грижи забавно да поправи “грешката” с по-малката дъщеря на легендарната физичка и химичка Мария Кюри. Тя се докосва до наградата в ролята си на “Първа дама на УНИЦЕФ”. Истина е, че когато човек започне да чете за различните членове на прочутото семейство свързано с науката, за спечелените от тях Нобелови награди и множество други отличия, се оказва в истински заплетен лабиринт.

В най-близка приятелка на Ев Кюри се превръща Ан Жолио-Кюри, съпруга на нейния племенник Пиер-Жолио Кюри. Биолог и професор от Националния център за научни изследвания на Франция, Ан посещава Мадрид заради изложбата „Мария Склодовска Кюри: една полякиня в Париж“/така се казва и издадената от кураторките Белен Юсте и Соня Ривас, книга/ в Музея на естествените науки. Ан Жолио-Кюри изнася и лекция в Националната библиотека за по-малко известната дъщеря на легендарната Мария Кюри, Ев.

Как станахте един от най-близките и доверени хора на Ев Кюри?

Прабаба ми се движела в научните среди и познавала майка й – Мария Кюри, аз се запознах с Ев през 1970 г. в Париж. Свързва ме много специално приятелство с Ев Кюри, лелята на моя съпруг Пиер и нейния съпруг Хенри. Връзката ни с Ев беше много по-различна от тези, които имаше с нейните кръвни роднини. С мен беше по-лесно, защото бях извън “клана” Кюри. Срещахме се по няколко пъти в годината, останахме близки до смъртта й в Ню Йорк през 2002 г. на 102-годишна възраст. Искам да отбележа, че не съм нито историчка, нито биограф. Просто се радвам да ви споделя част от живота на човек, когото обичам много.

Тя вероятно е най-малко известния член на севейство Кюри. Как ще ни я представите?

Може да се каже, че тя е черната овца на семейството, но в добрия смисъл на думата. Имала е изключителен живот, според мен много по-интересен от този на майка й и сестра й. Не ме разбирайте погрешно, Мария и Ирен Кюри изпитват огромна страст към науката, на която посвещават живота си. Но Ев има много по-вълнуващ, богат и разнообразен живот, така както повечето хора го разбираме. Тя, така да се каже, сама създава себе си, но в същото време никога не се опитва да се отърве от наследството на прочутото си семейство.

1 2 3

Bookmark and Share Eв – артистката от клана Кюри