54619

Циганско лято

“През 2007 година реших, че наследниците на музикантите от Карандила също имат нужда някой да ги забележи, да им даде шанс. Така се роди Карандила Джуниър. 14 младежи на възраст от 12 до 24 години, някой от тях синове, внуци и племенници на колегите ми от Карандила. Децата са талантливи, музиката е в кръвта им. Могат всичко да свирят и кючек и народна музика, поп и рок, джаз и блус. В този състав с малки промени сме от пет години и половина, но вече имаме участия в Германия, Унгария, Австрия. Освен концертите, най-важната ми задача е да ограмотя тези деца, да им дам възможност да покажат таланта си. Не всички ще станат големи музиканти, но пък един ден ще имат професия и шанс за реализация. Някой искат да кандидатстват в музикално училище, да се развиват. Това училище, на което ходят сега, нищо не им дава, те не се подготвят за живота, който им предстои. Там само отбиват номера, а така на никой не са полезни, нито на себе си, нито на обществото.

В началото беше трудно, те са малки, разсейват се. Правил съм репетиции през ден, предиобед ходят на училище, а после в репетиционната. Бяха свирили и преди да дойдат в „Ангел клуб”, но вкъщи пред роднините, много време ми трябваше, за да направя от тях оркестър. Казвам им, че ако свирят добре, ще имат концерти, ще се срещат с известни музиканти. Това е силна мотивация за тях, да станат част от нещо голямо, нещо за което не са мечтали. Казвам им, че и до Америка ще стигнат, затова трябва да учат езици. Сега не ми вярват, но си мисля, че ще дойде и това време.”

Слънцето се подготвяше за сън, вятърът донесе мирис на море. Сцената се освети. Зад подредените инструменти заставаха един след друг момчета на възраст от 12 до 24 години. Облечени в бели фланелки и тъмни панталони, някои като истински звезди със слънчеви очила. До края на концерта двата чифта очила обиколиха лицата на всички момчета. Докато свиреха очите им грееха. Свириха от сърце, това обичаха най-много и публиката ги обичаше. 

Елеонора Гаджева, текст
Светослав Куцаров, снимки
Тази история е част от проекта и книгата “Разказвачи на истории”

1 2 3