71453

Припявани приказки

Припявани приказки

Румяна Джибова от Баничан

Шарената кърпа се вдигна и под нея грейна лицето на младо момиче. Красиво, меко излъчване, спокойно, зареждащо. Така се случи срещата ни с Румяна Джибова от Баничан и част от групата за автентичен фолклор, чийто ръководител беше тя. Втората история ме отведе при нея. Търсих човек, съхранил и предал много информация от миналото, а намерих повод да се гордея, че се докоснах до разкази, която не трябва да бъдат заровени, нито забравени.

Топлината в дома на Румяна Джибова, бързо изгони мразовития ден, сивото небе и ситните дъждовни капки, които ни съпровождаха през целия път до малката метална порта на къщата в началото на селото. Потопих се в друга реалност, на сърдечни хора със силно чувство за принадлежност, с познание за миналото.

… когато търсиш дебела сянка,

намираш дърво с дълбоки корени

 „Групата за автентичен фолклор към читалище „Изгрев” в село Баничан съществува повече от 13 години. В нея участват няколко поколения – баби, майки, дъщери и внучки, най-възрастната жена е на 75 години. А живата памет и неизчерпаемият извор на информация е 93 годишна жена от селото”, Румяна Джибова, говори, разказва, прекъсва за кратко, за да задоволи любопитството на своята внучка и отново се връща към разговора ни. Приятно ми е да слушам гласа й, връща ме в детството, когато присядах някъде в ъгъла и слушах истории от миналото, по-различни от нейните, но също толкова запомнящи се.

1 2 3