63934

Маракеш. Приказка за Червения град

Веднага след като пристигна в Маракеш, мисионерът реши, че ще прекарва всяка сутрин в пустинята, която се простираше извън града. По време на своята първа разходка, той обърна внимание на един човек, който лежеше върху пясъка и с ръце галеше земята, допрял ухо до нея.
„Той е луд” – помисли си мисионерът.
Тази сцена обаче се повтаряше ден след ден. Примерно след месец, заинтригуван от такова необикновенно поведение, той решил да заговори странния човек. Коленичил до него и с големи усилия, тъй като неговия арабски език все още не бил достатъчно добър, го заговорил:
–  Какво правиш?
–  Правя компания на пустинята, утешавам я плачеща и самотна.
–  Аз не знаех, че пустинята може да плаче.
– Тя плаче всеки ден само, защото мечтае да бъде полезна на човека.
Тя иска да се превърне в огромна градина, където всеки да  може да отглежда зърно и цветя, да развъжда овце…
 
Откъс от разказа „Плачещият пясък” от Паулу Коелю

Когато си помисля за страна от арабския свят в устата си усещам вкуса на току що сварено ароматно кафе и сочни фурми. А когато си помисля за Мароко, този вкус се смесва с миризмата на канела, пискливите звуци на типичен марокански инструмент и топлият полъх на вятъра от пустинята.

Някогашната столица Маракеш, дала името на кралството, сега е културен център, известен със своите живописни фестивали, многолюдни пазари и изкусни майстори. Основан през 11 век от династията Алморавид в подножието на Атласките планини и днес градът изглежда толкова мистичен и приказен, като преди десет века.

Маракеш е известен със своите тесни улички, криволичещи в странен лабиринт, с красивите си сгради, оцветени в топлите тонове на пустинята, пищните орнаменти по стените и подовете с типична мароканска мозайка.

В миналото в Маракеш спирали за отдих предимно керваните, сега градът очарова с разкоша на вилните си зони  и палмовите градини, с многобройните паметници на културата, напомнящи за велики времена.

Хората тук са гостоприемни, дружелюбни и изключително толерантни, а и няма друг начин, след като това е едно от най-посещаваните от туристи места в Мароко.

1 2 3

Bookmark and Share Маракеш. Приказка за Червения град