64465

Тунис. Очите на времето

Матмата – дългото приятелство на човека с камъка

По тези места борбата за оцеляване не е просто част от сценарий за филм отразяващ проблемите на хората от пустинята. Тук липсата на вода, горещините, отдалечеността на населените места, са само малка част от ежедневието. Нещо, което винаги е било така и ще си остане, като тъжната песен на стара берберка срещу жестокостта на пясъците.

Матмата е единственото място в Тунис с напълно запазени троглодитни жилища. На 450 километра от столицата, живее най-голямата общност на троглодити – хора, които живеят в пещери и скални жилища. Според най-разпространената история за създаването на Матмата, мястото съществува още от времето след Пуническите войни, когато римляните изпратили две египетски племена в региона и им позволили да прогонят и избият местното население и да присвоят земята им. Голяма част от хората избягали, навътре в пустинята, където построили домовете си под земята. Вечер те излизали от добре укрепените си жилища и нападали нашествениците, докато ни ги прогонили от родните си места.

Според други сведения, древното селище се появило преди около 700 години, когато хората търсили начин да се спасят от безмилостните горещини. Така те построили подземен лабиринт, в който отделните домове били свързани с тунели под земята. Температурата в жилищата на троглодитите оставала постоянна около 20 -22 градуса и през лятото, и през зимата. Градът съществувал близо 1000 години, без  светът да подозира за това, докато през 1967 година силен дъжд наводнява домовете на хората и те са принудени да потърсят помощ от властите. В момента в Матмата има около 100 подземни жилища.

1 2 3

Bookmark and Share Тунис. Очите на времето