71041

Да сготвиш наука

В шота „джин тоник” плува почти научно-фантастична на вид сфера с променяща се форма. Пие се на екс и се „пуква” и разлива при съприкосновение с небцето. Всъщност тя е самият джин, внедрен в тоника. А усещането е далеч по-неочаквано, отколкото при традиционно приготвения коктейл.

От своя страна „хайверът“ определено не е с морски произход. Паметта се втурва да идентифицира съставките, докато сред смесицата от вкусове разпознае граха. Още по-трудно става разпознаването на меда и мармалада. И нищо чудно, оказва се, че са „дестилирани” от вино. Цвеклото пък се превръща в пяна. Продукти и ястия дефилират в невиждани и понякога нечувани агрегатни състояния, материи и консистенции. А яденето нахлува в списъка на новите-стари удоволствия като сто процента мултисетивна авантюра. Зрение, обоняние, вкус, осезание и дори слух се надпреварват да доставят максимална наслада от новите тайни на модерната кухня.

Всичко това са не просто изненадващи хрумвания, а реална кулинарно-научна революция. Доказва го експозицията „Кондензирана материя. Да готвиш наука” показана в барселонската галерия Arts Santa Monica с участието на фондация Alicia. Нейн директор е смятаният през последните години за готвач номер едно в света Феран Адриа. Именно той превърна каталунската кухня в глобален лидер в иновацията и експериментирането. Днес Адриа работи заедно с научно-изследователски център в намерението си да бъде винаги крачка пред конкуренцията. Докато колегите му вече предлагат наложената от него сферификация или сервират течни маслини, екипът му продължава да работи с пълна пара на терена на най-изтънчените удоволствия. „Доскоро науката и кулинарията си бяха обърнали гръб, сякаш нямаше какво да си кажат.”, казва Адриа. Днес съюзът им е повече от успешен и не престава да дава доказателства за огромния си творчески потенциал. А след като изискването ни към храната беше да е вкусна, полезна и още серия екстри, днес вече имаме още едно желание – да бъде и забавна! И по възможност да комбинира всички условия в едно. За радост има кой да мисли и за това. И най-вече да работи по въпроса.

1 2

Bookmark and Share Да сготвиш наука