71041

Алтамира в своя лабиринт

Ще може ли „сикстинската капела на праисторическото пещерно изкуство” някога да бъде посетена отново? Решението се отлага.

„След Алтамира всичко друго е декадентско”. Тези думи се приписват на Пабло Пикасо, който останал зашеметен от видяното по стените на пещерата близо до Сантиляна дел Мар в автономната област Кантабрия в Северна Испания. И макар да няма реални доказателства, че великият артист е казал точно това, фразата съвсем естествено се превръща в реклама за праисторическите рисунки вътре.

Независимо от арбитража на Пикасо обаче, пещерата Алтамира, иначе не впечатляваща с размерите си от 270 метра дължина, дължи напълно заслужения си престиж на своето съдържание. Прозвището „Сикстинската капела на праисторическото пещерно изкуство” вече се приема единодушно дори в академичните среди, а ЮНЕСКО я включва в списъка си с културно наследство на планетата през 1985 година. Така, че не около стойността на Алтамира с години продължават споровете. На дневен ред – за пореден път, е въпросът, да бъде ли отворена за посетители оригиналната пещера? Защото в момента туристите виждат построената през 2001 година Neocueva, перфектна реплика на истинската, която мнозина смятат, сама по себе си, за произведение на изкуството и към която има и музей.

1 2 3

Bookmark and Share Алтамира в своя лабиринт