71041

„В крайна сметка всички искаме да бъдем обичани”

Щастлив съм, че никога не съм имал блокажа на писателя, който изведнъж се озовава пред белия лист и понякога минават месеци и дори години, без да може да пише. Знам, че се случва понякога, но при мен проблемът е усещането, че няма да ми стигне времето да направя всичко, което съм планирал. Така че няма никаква опасност да млъкна. Ще продължа да говоря като папагал и да пиша всеки ден.

В новата ви книга главният герой разобличава ужаса на белгийския колониализъм в Конго. Смятате ли, че злото неразривна част от човека?

Когато изчезне всяка форма на легалност и се установи закона на Дарвин – по-силният побеждава, веднага избуяват варварщината и екстремната жестокост, които често стигат до неподозирани размери. Това изживява главният герой. Романът не следва точно историята, но е базиран на реални исторически факти. Героят ми е от първите европейци, които разбират какво е колонизацията като деструктивна сила на всичко, до което се докосва. Малки примитивни култури се озовават без защита срещу огромната сила, която представлява тогава Европа.

В настоящата ситуация все повече хора са песимисти за състоянието на света. Вие какво мислите?

Аз не съм песимист. Въпреки всичкия ужас който днес виждаме, все пак светът е по-добър от преди. Просто трябва да сме нащрек, за да го документираме, да го разобличаваме и да се борим срещу него. Любовта е по-силна от ужаса. В крайна сметка всички искаме да бъдем обичани.

1 2 3

Bookmark and Share „В крайна сметка всички искаме да бъдем обичани”