71041

В най-лоша светлина

Книгата С.E.N.S.U.R.A,”лоша” фотография срещу властта на политиците.

Ивайло Харалампиев от Мадрид

Със снимките от книгата С.E.N.S.U.R.A и първокурсник по фотография не би изкарал изпит. Елементарната техническа прецизност в случая не само че не е спазена, а умишлено е жертвана за сметка на очевидните “дефекти”.

За целта испанският фотограф Хулиан Барон преекспонира снимката и тя “изгаря”. Така на фотографиите, изцяло фокусирани върху испанския политически живот, понякога се виждат само тъмни очила, друг път ръка с портфейл или странен жест. Истината е, че нито един политик, включително бившият и настоящият испански премиер, не е представен в добра светлина, меко казано. Прекалената светлина се превръща в метафора за ослепителната сила на политиката. Идеята му хрумва, когато преди няколко години без да иска снима със силна светкавица. Тогава решава, че това е деликатен и безопасен начин да цензурира политиците. Издадена в тираж от само хиляда бройки с цена 15 евро, С.E.N.S.U.R.A е избрана между десетте най-добри фото книги на 2011 в изготвяната от двайсет години листа на специализираното списание PhotoEye, което оценява начина, по който фотографията умело и неочаквано е използвана като нов визуален език за пресъздаване на политическо послание.

Смятате ли, че зрителите ще разберат посланието на фотографиите ви, без нуждата от обяснения?

Съзнавам, че книгата е сложна и рискована в това отношение, тъй като се базира на фотографии, които са много различни от тези, които хората са свикнали да виждат. В повечето технически аспекти снимките са абсолютни “грешки”, но именно това помага да се възприеме посланието.

В момента на снимането ли правите “дефектите” или са постигнати чрез дигитална обработка?

„Прегарям“ ги на базата на преекспониране по време на снимане, след това не са корегирани нито манипулирани дигитално. Всичко става в момента, в който правя снимката. Интересува ме именно този момент, в който правя цензура на цензурата.

1 2

Bookmark and Share В най-лоша светлина