66954

Тифнит. Живот от прилив до отлив

Какво, ако всичко беше по-лесно?

Били ли сте на място, където времето е спряло? Спряло и това е. Не изглежда като вчера или като преди петдесет години, просто никога не се е променяло. Още по странно е, че този факт, изобщо не интересува местните. Животът си тече по  правила, безкрайно  различни от тези на модерния, бързащ и все нещо търсещ човек. 

Преди да свърши пътят

Тифнит е малко рибарско селце, на 30 километра южно от мароканския град Агадир. Разположено на брега на Атлантическия океан, здраво забито на върха на пясъчен залив, от изгрев до залез то говори с морето, усмирява стихиите и чака мъжете да се приберат от риболов. Това не е място, което се включва в офертите на туристическите компании или популярен маршрут за търсачи на екзотика. Ако случайно попаднеш там ще останеш впечатлен от усмихнатите му обитатели, посветили дните си на борба с морската паст, най-вкусно приготвените морски храни и неповторимото съчетание от цветове и форми. И тук, дори не броим усещането, че си попаднал в друг свят, напълно различен от представите за съвременно населено място.

Пътят до Тифнит минава през различни села, някои в модерен стил, с богати къщи, други малки и бедни с открити дворове, редуващи се с безкрайни пясъци. Асфалтовият път свършва на километър преди селцето, след това трябва да продължиш пеша през пясъчните дюни, в посока океана. Първото нещо, което среща погледа ти са наредените и боядисани в синьо рибарски лодки и група рибари, с димящи пред тях скари. Върху тях риби, октоподи, калмари, богатството на океана поставено върху няколко метални пръчки.

В Тифнит приливите и отливите определят ритъмът на живот.

Според тях мъжете излизат за риба, според тях жените бързат да приберат децата си вкъщи. 

1 2

Bookmark and Share Тифнит. Живот от прилив до отлив