71453

Салата от домати със сирене

29.07.2014

Разходката сред слънчевите февруарски усмивки, притичващи в парка, ме хвана за ръка и без уговорка ме поведе в спомените към дните, когато бях щастлива. Дни изпълнени с цветни, лъкатушещи  и разчорлени истории, моите собствени. Писани, пренаписвани, смачквани, хвърляни, изоставяни, свити в ъгъла на гонещото се с времето – ежедневие. Самотни, премисляни, недописани… Чувствам се добре в компанията на своите истории, прелиствам ги, разглеждам, усмирявам. И малко тъжна се чувствам, когато препрочитам важните, доволна, че не са много, защото не се знае колко дълго мога да съм изгубена в тъгата по нещо безвъзвратно отминало.

Така, докато се шляех необезпокоявана из мислите разбрах, че важните за мен истории са свързани първо с аромати, вкусове, докосвания, звуци, шепот, трепването на тялото при спомен…, колкото повече от  тази смес има в една история, толкова по-дълбоко е останала в мен. Настанила се доволно, между кориците на цветен албум, притихнала в прегръдката на дните, където очакванията все още са повече от спомените. Такава е историята ми за салатата от домати със сирене, повече вкусна, отколкото обичайна, запомнена и доразказвана в дните на равносметка.

Пръстите ми вече танцуват върху немирните букви и търсят връзката на тази история първо с миналото. За кратко се връщам в детството, когато дните отпуснато почиват под сянката на старата череша, сенките им са дълги и забутани в жуженето на следобедните часове, нетърпеливи да срещнат вечерната прохлада. По това време баба ми ме пращаше в градината, да откъсна няколко домата за салата, любимата ми салата от домати с прясно сирене. Дълго се бавех и криех в най-далечния ъгъл на задния двор, за да не види тя, че отново  съм изцапала новата си рокля със сок от току-що откъснат домат. Не можех да им устоя, толкова вкусни и мамещи бяха тези домати, преливащи от кисел сок и нежен аромат на слънце. Гладки като лицето на дете и кръгли като безкрайните дни на детството. Попили топлината на лятото. По-късно изморена от самотното пребиваване в ъгъла и вече гладна се връщах с два големи домата, издайническите петна и малки семчици по роклята, и не много убедителна история за случката.

1 2

Bookmark and Share Салата от домати със сирене