66954

Сиракуза. Разговори с Дионисий

Цветовете на приказната Таормина останаха в съзнанието ми завинаги, а пясъчното на величествената Сиракуза ме обгърна в мека пелена от спомени и история.

Частица от сърцето на Сицилия е оставена завинаги в Сиракуза, достолепието на високите бели сгради и дворците, тесните улички, възрастните мъже поседнали в кафенето на малкото площадче и синьото на морето. Тук всичко започва и свършва с морето.

Забележително минало

Сиракуза не е място, което може да се опише с една дума, затова ти предлагам да разделим разходката си, взависимост от предпочитанията и заедно да посетим места, които позволяват да се потопиш в друго време, настроение и емоция.

Ако историята е водеща в опознаването на Сиракуза трябва да знаеш, че в исторически план Сиракуза е един от най-цветущите древногръцки градове в Сицилия, построен още през 734 г. пр.Хр. от заселници от Коринт – Пелопонес и не без основание описана от Цицерон като „най-великия и най-красивия гръцки град”. Съдбата му през вековете е била сходна с тази на повечето градове от онова време, преминавал последователно в картагенски, гръцки и по-късно в римски ръце, всеки се е постарал да остави най-доброто от своята култура.
Легендата свързва името на града с родното място на гениалния математик и изобретател Архимед. А туристите не пропускат в разходката си най-известна забележителност – гръцкия театър, построен през III век пр.Хр.и определян като един от най-красивите примери на древногръцката архитектура. Намиращ се в археологическия парк „Неаполис”, той е създаден да побере 15 000 зрители, прeд които са се организирали театрални представления в течение на повече от 1000 години. Днес мястото е повече от внушително.

1 2 3

Bookmark and Share Сиракуза. Разговори с Дионисий