66953

Барселона. Пеперудени цветове на върха на хълма

Как да обиколиш Испания за по-малко от ден.

Минаваше петдесетте, с лъскава, гарвановочерна коса, която прегръщаше нежно  раменете й. Острите черти, потъваха в топла усмивка, разкриваща млечнобелите й зъби. Жената зад щанда разтвори ветрило от черна и червена дантела пред лицето си. Приличаше на танцьорка на фламенко, без кок и червена роза, но със същия финес, гордост и решителност. Докато разпалено ми обясняваше нещо на испански, от което разбирах само началото на изречението, продължи да отваря едно след друго цветни ветрила, изработени от нея. Разказваше историята на всяко едно от тях толково увлекателно, все едно ми споделяше личните си тайни.

Изрезки от една страна

Испанското село, спокойно клекнало на хълма Монжуик над Барселона е като тези ветрила. Разтваряш го пред погледа си и Испания оживява – категорична по каталунски, страстна по андалусийски, толерантна, цветна, сурова… Но „селото“ не е само архитектурата на къщите и малките работилнички представящи занаяти типични за страната на Сервантес. То е и мириса на презрели портокали, мързеливото жужене на пчелите, усмивката на облечените в черно сервитьори, вкусът на топла паеля, сладко вино и шумните разговорите на площада. Ветрило от емоции, цвят и случки.

Селото е построено през 1929 година. На територията му от 49 000 кв. метра са разположени 117 къщи и 40 работилници, с представени характерните за Испания занаяти – изработването на бижута, предмети от стъкло и керамика, марионетки, пищни маски, музикални инструменти, метални и дървени скулптури. Кокетните магазинчета с работилнички са разделени от улици, алеи, малки площадчета с каменни чешми и църкви.

1 2

Bookmark and Share Барселона. Пеперудени цветове на върха на хълма