63934

Потсдам. Безгрижие в кралските градини

По заповед на краля

Според информацията в туристическите гидове паркът Сан Суси е започнал съществуването като обикновена овощна градина в покрайнините на града. През 1745 г. архитектът Георг Венцеслаус фон Кнобелсдорф започва работа по поръчка за лятна резиденция като използва скици направени от самия монарх. Две години по-късно, през 1747 г. проектът е напълно завършен. Освен няколкото дворци с пищни зали и изящни примери на изобразителното изкуство, комплексът се състои от красиви, прохладни градини, пример на парковото изкуство. Фонтани в бароков стил, изящни статуи, натруфени беседки и “дисциплинирани” гори, кацнали на върха на хълм, покрит с лозя и известен като Уайнбърг (планинско вино).

В годините на Втората световна война жестоки събития отново се намесват в живота на столицата на Бранденбург. През 1945 година образът на града е напълно променен, за пореден път. По време на английската бомбардировка за по-малко от час над града са изсипани огромно количество бомби. Загиват около 4 000 човека, от тях военните са едва 80 души. Голяма част от централната част на града, стари църкви и частни домове са превърнати в руини. Градът е разрушен, а паркът и замъкът остават почти незасегнати.

През 2005 година Потсдам заслужено е избран за Културна столица на Европа, а миналото за пореден път е потърсило помирение и достойно място в настоящето.

Елеонора Гаджева, текст

1 2

Bookmark and Share Потсдам. Безгрижие в кралските градини