61280

Eв – артистката от клана Кюри

В какво се изразява нейното бунтарство?

Изправя се срещу традицията – всички Кюри да се занимават с наука. Тя никога не ми го каза с тези думи, но моето усещане е, че далеч не е имала щастливо детство. Много й е липсвала майка й. Когато Ев е родена през 1904 г., семейство Кюри живее в щастлива хармония. Тогава не е много нормално да работят и двамата родители. Но когато две години по-късно Пиер е прегазен на улицата, всичко се срива. Мария която била много общителна и весела млада жена, изведнъж угасва, затваря се в себе си и намира спасение в научната си работа, която вече трябва да върши сама. Подкрепя я свекър й, но скоро и той умира. За Мария става трудно общуването дори със собствените й дъщери. И все пак Ирен се превръща в нейната истинска приятелка и съмишленичка в научната работа. В същото време малката Ев в по-голямата част от времето остава на грижите на гувернантка полякиня. Разликата от седем години се оказва пречка за силна връзка със сестра й. Истинското й отваряне към живота идва с пътуването през 1921 г. в САЩ.

Как успява Ев да се отдели от научната орбита, около която се върти животът на цялото семейство?

Тя от малка проявява интерес към изкуствата, най-вече музиката. Майка й я подкрепя в желанието й да учи пиано, но все пак първо я кара да завърши философия. По-късно Ев се оплакваше, че прекалено късно е започнала да свири на пиано. Тя с много усилия успява да изнесе няколко концерта, но си дава сметка, че загубеното време не може да бъде върнато и сама отлага заплануваните си изяви в Щатите. Тази висока самовзискателност у нея винаги ми е правила много силно впечатление. Целият й живот, характер, амбиции и избори са доказателство за независимост, оригиналност и свобода.

Къде Ев намира вдъхновение, след като сама се отказва от голямата си мечта, пианото?

Заема се с музикална критика за няколко големи френски вестници. Навлиза в литературния и артистичен Париж. В продължение на петнадесет години Ев Кюри е една от звездите в този културен и бохемски свят. Мария Кюри е доста изумена от живота на Ев в толкова далеч от нейната среда. В онези години Ев е и една от най-красивите жени в Париж. Рисуват я художници, снимат я известни фотографи, композиторът Франсис Пуленк й посвещава музикална творба за пиано и глас. И все пак по-късно Ев говореше малко за този етап от живота си. 

1 2 3

Bookmark and Share Eв – артистката от клана Кюри