58970

Есен в Тоскана

Кортона. Толкова много Италия

Кортона е един от най-старите и съхранени градове в Тоскана, основан от етруските. Дълги години е важен политически и икономически център, за което напомнят високите сгради, заплашително надвиснали над тесните улички, оставящи ивица синьо небе над главите на минувачите. Упадъкът на Кортона започва след битката при Неапол през 1409 г., когато градът минава под управлението на Флоренция и губи своята автономност.

Докато се изкачвах към върха на хълма сред изрязани тераси и подредени градини, си мислех за Даян Лейн и ролята й в прекрасния филм „Под небето на Тоскана“, който те кара да се влюбиш в мястото и в Тоскана още в началото. Несъмнено лентата бе привлякла в градчето огромен брой туристи и киноманиаци, водени от надеждата за среща с авторката на книгата Франсис Мей и желанието да се потопят в онази шумна, слънчева и пълна с тайни Кортона.

Кортона ме посрещна завита в меко одеяло от сиви облаци, сгушена зад високите каменни стени, опасващи града като колан на италианска девица. В средата на ноември времето тук е непредвидимо напомнящо непослушно хлапе, ту весело и закачливо обляно в слънце, ту начумерено и сърдито с неочакван поток от сълзи. От една от високите порти тръгва главната улица Виа Национале – забележително полегата в сравнение с всички останали улици в града. Съпровождана от магазинчета с ръчно правени сувенири и малки тратории, стигам до катедралата, дело на Джулиано да Сангало, издигната на върха през XVI век. На западната фасада на величествената постройка могат да бъдат различени останки от стара романска църква, но изключително впечатляващ е централният вход, сътворен от Кристофанело в далечната 1550 година. През ноември градчето е оставено на заслужена почивка от тълпите любопитни туристи и на стъпалата пред катедралата могат да се видят няколко шумни деца, които чакат майките си да напазаруват зеленчуци от магазина в съседство. Двойка възрастни италианци спорят за политика, а продавачката в близката пекарна изважда нова порция ароматна пица с прошуто и рукола. След спокойната разходка и отделеното внимание на двореца Палацо Комунале, строен през XIII век, и останалите забележителности на Кортона беше време за почивка и голяма порция прясна паста със сос от вино и глиганско.

1 2 3 4

Bookmark and Share Есен в Тоскана