63934

Азорските острови. Блажени сълзи от окото на ястреб

Терсейра – капка от четката на Художника

Третият, но не и по забележителност, или Терсейра, е островът, на който е построен първият европейски град в Атлантическия океан, а днес негова столица – Ангра ду Ероижму. Градът е известен с разноцветните си сгради и стръмните калдъръмени улички, пресичащи го в четирите посоки, с разноцветните хортензии, окичили всеки балкон, и с най-голямата крепост в Атлантическия океан. Дали заради годините на бурно преминаване от испански към португалски ръце и обратно, малкият, спокоен и потънал в лежерно безвремие град носи героичното име „Пристан на героизъм“ (Angra do Heroismo). През годините градът е бил важно търговско и военно пристанище, участвал е в двете световни войни, след което потъва в период на упадък и икономическа нищета. Едва събудил се от следвоенната летаргия, става жертва на природните катаклизми. През януари 1980 г. голямо земетресение разрушава до основи почти целия град, който в момента е напълно възстановен, а от зловещото събитие отпреди 27 години няма и следа. „Имаме късмета да се родим и да живеем тук, опитваме се да се развиваме според това, което природата ни дава, и да забравим за тежките моменти в миналото“, с тези думи кметът г-н Менесес ни покани в красивата сграда в колониален стил – кметството на Ангра, за да ни разкаже за историята и настоящето на града. „Правим всичко, което ни е необходимо, за да живеем добър и спокоен живот, и нямаме престъпност. Все пак сме на остров, дори някой да реши да престъпи закона, бързо ще го заловим.“

За спокойствието на острова и гостоприемството на местните се уверих и сама в следващите дни. Докато се разхождах по малките калдъръмени улички, местните пазари с вкусни плодове и зеленчуци, потъвах в тишината на църквите, минавах покрай пристанището с поклащащи се малки яхти и корабчета или си почивах под дърветата в ботаническата градина.

Не е случайно, че местните наричат островите Врата между два свята – единия на бури, катаклизми и будни вулкани, а другия на смирение, спокойствие и първична красота.

Текст и снимки: Елеонора Гаджева

Пътеписът е публикуван в списание travel&extreme Explorer, бр.9/2017г.

1 2 3 4

Bookmark and Share Азорските острови. Блажени сълзи от окото на ястреб